Schorpioen/ Scorpio

De Zon reist in één jaar tijd door alle tekens van de dierenriem. Alle tekens worden doorlopen, in een ritme wat bij de seizoenen past. Zoals alles in de natuur elkaar opvolgt en in elkaar overloopt, zo is dat ook het geval bij de opeenvolging van de tekens van de dierenriem. Er is een samenhang met de tekens ervoor en erna. Ze volgen elkaar op in een ritmische golfbeweging en verleggen het perspectief van het voorgaande teken. Ieder teken heeft zijn eigen specialiteit en is even waardevol.

Amoris vulnus idem sanatqui facit” : The wounds of love can only be healed by the one who made them”. Syrus Publilius

Na de communicatieve Weegschaal, gericht op sociaal contact, verbinding en harmonie, gaat de cyclus verder naar Schorpioen. Schorpioen is een Water teken en heeft de behoefte om deze contacten én het leven zelf, diep te doorgronden. Hij neemt de indrukken diep in zich op, om te doorvoelen wat hij ervaart. 

De achterliggende dynamiek is dat de Schorpioen het nodig heeft om op die manier emotionele zekerheid en veiligheid te kunnen ervaren. Het is de observerende manier van kijken, vaak onbewust, die Schorpioen zo eigen is. Als Schorpioen voelt dat de intenties eerlijk en oprecht zijn, dan kan hij zich langzaam gaan openen. Maar in eerste instantie is de Schorpioen op zijn hoede, eerst kijken wat voor vlees hij in de kuip heeft. Bevalt het hem niet, dan kan de Schorpioen gesloten blijven en geen emotie, of gevoeligheden van zichzelf laten zien. Dan kan hij naar buiten toe zijn pantser laten zien, sterk en krachtig, soms (te) hard. Vertrouwen opbouwen kost tijd, maar als dat diepe vertrouwen er is en er is sprake van respect, dan kan de Schorpioen loyaal en trouw zijn voor het leven.

Print ‘Schorpioen’, Christine Kallen-de Boer, 2023

Het talent van de Schorpioen is om heel instinctief tot de kern van de dingen door te dringen. Al zijn radartjes staan aan en scannen de verschillende signalen in een situatie. Hij heeft een neus voor wat ‘echt’ en ‘onecht’ is. Hij ontdoet zich, gevoelsmatig, van alle uiterlijke zaken en graaft zich een weg naar de kern van de dingen. Hier raakt de Schorpioen de kenmerkende eigenschappen van de detective, de psycholoog, of zelfs de chirurg. De Schorpioen heeft n.l. een instinctieve gerichtheid op dat wat zich onder de oppervlakte bevindt. Dat kunnen ook jouw zwakke plekken, moeilijkheden en/of taboes zijn. Iemand met veel Schorpioen energie in zijn horoscoop, een sterke Pluto plaatsing, of een sterk 8e huis, heeft de behoefte om áchter de dingen te kijken en trekt dergelijke zaken snel naar de oppervlakte. Belangstelling voor diepere zaken, vraagstukken rondom leven en dood, is dan ook niet vreemd. Net zo min als het bespreekbaar maken daarvan. 

De grote gerichtheid op ‘echtheid’ brengt met zich mee dat een Schorpioen de behoefte heeft om trouw te willen zijn aan zichzelf. Een Schorpioen die psychologisch bij zichzelf de diepte in gaat, kan op bepaalde momenten sterk ervaren dat bepaalde zaken niet meer voldoen, niet meer passen bij ‘zijn kern’.  Verandering is dan nodig, wat een ‘symbolische dood’ van een bepaalde fase inhoudt, om weer verder te kunnen en te kunnen leven vanuit je persoonlijke kern.

Portret van Elisabetta Gonzaga. Raffaello Sanzio Raphael 1503. Renaissance

Bij alle tekens is er sprake van het zoeken naar balans. Je wordt niet als perfecte Schorpioen geboren. Gaandeweg leer je hoe je dat het beste kunt zijn en dat deze energie bij je hoort. Op je instinct kunnen vertrouwen, is een gave. Maar niet alles heeft het nodig om blootgelegd te worden. Het is ook de kunst om de dingen soms te laten voor wat ze zijn. Geen gegraaf en achterdocht, maar ook ontspanning vinden en genieten. Maak de dingen niet onnodig moeilijk. Dat is precies wat het teken Stier te bieden heeft, het tegenoverliggende teken in de Dierenriem; eenvoud, stabiliteit, zekerheid in de dingen die er zijn en rust.

De Zon in je horoscoop is een belangrijke factor. Het is je kern, je levenskracht waar vanuit je stappen zet. Het is de manier waarop je je oriënteert, hoe je kijkt. Het is de manier waarop je graag in het leven staat en vanuit welke kracht je je levensreis maakt. Hóe je daar precies vorm aan geeft, of hoe het innerlijk uitwerkt is afhankelijk van je hele hororscoop, want er is veel meer wat meespeelt. In een persoonlijk gesprek over jouw geboortehoroscoop kunnen we jou in kaart brengen. Neem gerust contact op om een afspraak te maken.

Ik breng iedere maand een bijzondere print uit van het teken waar de Zon die maand doorheen reist. Elke maand werk ik aan het opvolgende teken en voeg ik de nieuwe print toe aan de shop, totdat deze serie ‘de tekens van de dierenriem’ compleet is. De FineArt prints zijn geprint op het prachtigste papier, wat fluweelzacht oogt. Door de hoge kwaliteit, op zuurvrij papier van museumkwaliteit, blijft je print je leven lang mooi. De prints zijn online te bestellen, in een gelimiteerde oplage van 25 stuks per formaat. Op de achterkant met potlood gesigneerd en genummerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *