Liefde voor de kosmos

Al heel wat jaren geleden, toen ik op de kunstacademie zat, maakte ik werk dat te maken had met de kosmos, sterren en planeten. Zo maakte ik, met Photoshop in de kinderschoenen, een bewerkte foto dat ik aan het surfen was op een veer, hoog in de lucht. Ik maakte een koffer in de vorm van een wolk, om mee rond te kunnen reizen. Ik maakte flessen met sterrenstof en ‘zwarte gaten’. En ik maakte kistjes voor de planeten.

De kistjes waren van hout en hadden messing plaatjes op de bovenkant, met daarop de namen van de planeten gegraveerd. Ik rangschikte de kisten vanuit het middelpunt, naar hun planetaire positie. Ik had  uitgezocht hoe groot de planeten waren, zodat Jupiter de grootste kist kreeg en Pluto een kleintje, maar verder wilde ik niet zoveel feitelijkheden weten. Het ging mij erom, om het hele grote universum tastbaar te maken. De kistjes waren leeg, je kon ze vullen met je dromen en gedachten rondom de kosmos en de planeten. Het ging me toen, bij alles wat ik maakte, om het ‘dromen rond de dingen’.  Grappig detail is dat ik de Zon als middelpunt had gekozen (heliocentrisch), terwijl je in de astrologie met de Aarde als middelpunt werkt (geocentrisch). Maar van Astrologie wist ik toen nog niets.  De Zon in mijn horoscoop, als middelpunt van de kistjes voor de planeten, is tegelijk ook mijn heer 12; dromen rond de dingen… Vanuit mijn persoonlijk perspectief was het wel toepasselijk.

Toen ik ca. 14 was,  kocht ik mijn eerste Ram-boekje bij de boekhandel en pas ergens na de kunstacademie liet ik mijn horoscoop duiden. De astroloog vertelde me o.a. dat astrologie waarschijnlijk goed bij mij zou passen. Ik vond dat leuk om te horen en zo is astrologie vaker voorbij gekomen. Ik kocht zo nu en dan een boek over astrologie en was geboeid als ik mensen ontmoette die hier meer over wisten. Na jaren lesgeven van kunstvakken in het voortgezet onderwijs, nam ik ontslag en ging ik zelf weer het atelier in. Het werd zilver en daarna vooral goud. Ik leerde stenen zetten en andere technieken en ik liet me weer inspireren door sterren en planeten.Na een hectische, pittige periode diende het moment zich aan waarin ik in een keer het besluit nam om astrologie te gaan studeren. Na die periode wilde ik iets gaan doen, waar ik energie van zou krijgen. Ik wilde mijzelf voeden met echte kennis rondom mij inspiratiebronnen. De diepte in, ‘om zo ook mijn werk te verdiepen. Ik ben psychologische astrologie en Jungiaanse psychologie gaan studeren. De Jungiaanse psychologie is inmiddels afgerond en wat de astrologie betreft, zit ik in de eindfase. Al blijft dat gelukkig ook een levenslange studie. Wat mijn werk betreft valt langzaamaan alles door een trechter. Het kristalliseert zich uit en het komt samen. Astrologie was altijd al aanwezig. De kistjes voor de planeten, die ik lang geleden maakte, hebben daardoor een nieuwe betekenis en waardevolle inhoud gekregen.