Liefde voor de kosmos

Al heel wat jaren geleden, toen ik op de kunstacademie zat, maakte ik werk dat te maken had met de kosmos, sterren en planeten. Zo maakte ik, met Photoshop in de kinderschoenen, een bewerkte foto dat ik aan het surfen was op een veer, hoog in de lucht. Ik maakte een koffer in de vorm van een wolk, om mee rond te kunnen reizen. Ik maakte flessen met sterrenstof en ‘zwarte gaten’. En ik maakte kistjes voor de planeten.

De kistjes waren van hout en hadden messing plaatjes op de bovenkant, met daarop de naam van de planeet gegraveerd. Ik rangschikte de kisten vanuit het middelpunt, naar hun planetaire positie. Ik had wel uitgezocht hoe groot de planeten waren, zodat Jupiter de grootste kist kreeg en Pluto een kleintje. Maar verder wilde ik niet zoveel feitelijkheden weten. Mijn interesse lag niet bij de astronomie maar bij ‘de droom’. Het ging mij erom, om het hele grote universum tastbaar te maken. De kistjes waren leeg, je kon ze vullen met je dromen en gedachten rondom de kosmos en de planeten. Het ging me toen, bij alles wat ik maakte, om het ‘dromen rond de dingen’.  Grappig detail is dat ik de Zon als middelpunt had gekozen. Dat is niet zo gek, maar vanuit astrologisch oogpunt, is dat een ‘heliocentrisch’ beeld (Zon als middelpunt). Terwijl je in de astrologie met de Aarde als middelpunt werkt (geocentrisch). Maar van Astrologie wist ik toen nog niets.  Mijn Zon in 8, als middelpunt van de kistjes voor de planeten, is tegelijk ook mijn heer 12; dromen rond de dingen…

Toen ik ca. 14 was,  kocht ik mijn eerste Ram-boekje bij de boekhandel en pas ergens na de kunstacademie liet ik mijn horoscoop duiden. Een vriendin had me in contact gebracht met een astroloog. Zij had haar horoscoop laten duiden en ik wilde dat ook. De astroloog vertelde me o.a. dat astrologie waarschijnlijk goed bij mij zou passen. Ik vond dat leuk om te horen en dat is altijd blijven hangen, maar ik was net afgestudeerd en had mijn pijlen op het ‘vervolg daarvan’ gericht. Ik kocht zo nu en dan een boek over astrologie, of over andere ‘vage onderwerpen’ en was geboeid als ik mensen ontmoette die hier meer over wisten. Na jaren lesgeven, nam ik ontslag en ging ik zelf weer het atelier in. Het werd zilver en daarna vooral goud. Ik nam lessen, leerde stenen zetten en andere technieken en kroop weer in mijn wereld. Mythologie en symboliek boeide me en ik liet me weer inspireren door sterren en planeten.Na een hectische, pittige periode, met o.a. Uranus door mijn 8e huis, diende het moment zich aan waarin ik in een keer het besluit nam om astrologie te gaan studeren. Ik had, na die periode, behoefte aan iets leuks, iets waar ik energie van zou krijgen. Ten eerste om mijzelf te voeden met ‘iets’ waar ik in geïnteresseerd ben en ook om zo mijn werk te verdiepen. Échte kennis opdoen, rondom mijn inspiratiebronnen. Ik ben gaan studeren bij Karen Hamaker; psychologische astrologie en Jungiaanse psychologie. De diepte in, met veel vaart en veel enthousiasme. De Jungiaanse psychologie is inmiddels afgerond en wat de astrologie betreft, zit ik in de eindfase. Al blijft dat gelukkig ook een levenslange studie. Wat mijn werk betreft valt langzaamaan alles door een trechter. Het kristalliseert zich uit en het komt samen, voor mij althans en dat voelt goed. Astrologie was ergens altijd al aanwezig. De kistjes voor de planeten, die ik lang geleden al maakte, hebben daardoor een nieuwe betekenis en waardevolle inhoud gekregen.